Wednesday, July 21

Luna – La Strada (Novi Sad)

Postoji muzika koja se sluša. Ne mislim auditivno, nego i intelektualno. Za razliku od većine onoga što se nudi u komercijalnim uslovima hiperprodukcije šljama i intelektualno-emotivnog terora, plasiranog svuda oko nas, muzika i uopšte umetnost, u svom suštinskom smislu, teško dolazi do izražaja.

Rođena sam krajem 70-tih godina prošlog veka. Odrastala u vreme ekspanzije turbo folka, po društvenom modelu trebalo je da usvojim merila potrošačkog, materijalističkog društva, i prepustim se konformističkom delovanju mase. Ali.... Nije bilo tako. Potrošački mentalitet i svet novca mi idu na živce, i baš volim da sam drugačija od drugih. Ne smeta mi ni usamljenost koja je neminovna u tom slučaju. Sreća, te od ranih dana mladosti vučem sa sobom par poznanika koji su istomišljenici.

Bilo je teško nalaziti prave izvore zadovoljstva, slušati muziku kakva nije dostupna preko tv stanica. Sećam se da sam često slušala radio. Internet je bio SF. Ipak...
Negde 1996. sam prvi put čula za jedan novosadski bend koji u to vreme već dugo nije svirao. Reč je grupi Luna, odnosno La Strada, kultnoj novosadskoj grupi koja je svoj novotalasni impuls projektovala u smeru artističkog izražavanja.
(Ovo pišem eto tako; za nezaborav ili podsećanja radi)


dreamchimney.com

„Slobodan Tišma, pesnik i konceptualni umetnik (rođen 1946. u Novom Sadu) počeo je da se bavi muzikom ranih šezdesetih godina. Prvi sastav Tile i četiri bogalja osnovao je 1964. godine. Ubrzo Tišma se povuako iz muzike i posvetio pisanju, a poeziju je objavljivao u literarnim časopisima... Na njega je u to vreme uticala poezija Artura Remboa, te mu je često tokom muzičke karijere pseudonim bio Artur.
Sa pojavom panka i novog talasa odlučio je da se aktivira, pa je 1979. osnovao sastav La Strada. Naziv je odabrao po čuvenom filmu Federika Felinija.
Studijski snimci La Strade „On“ i „Sat“ objavljeni su na kaseti „Hokej klub virginitas“ (Ding Dong 1980).
1981. La Strada je prerasla u Lunu – naziv su odabrali po istoimenom filmu Bernarda Bertolučija. Sastav su činili gitarista Zoran Bulatović Bale (ex Pekinška patka), Ivan Fece Firči (bubnjevi), Jasmina Mitrušić (klavijature) i Slobodan Tišma (vokal). Spoj različitih senzibiliteta dao je vrlo osobenu muzičku sliku. Bale i Firči su doneli neisfiltriranu novotalasnu energiju, a gotovo mističan preliv pesmama su davali Tišma i Jasmina. Zahvaljujući nastupu u Rijeci, kada ih je čuo Marko Brecelj, dobili su priliku da snime album „Nestvarne stvari“. Dok je Bale bio zadužen za aranžmane i muziku, Tima je radio tekstove i melodijsku liniju vokalnih delova pesama. Ploču su obeležile poetske vinjete koa „Lambo“, „Okean“, „Amazon“ i „Ogledalo Lune“ sa dosledno ispoštovanom formom minimalizma. Nažalost, pre izlaska ploče, prestali su sa radom.

Tišma je sa Jasminom Mitrušić 1984. obnovio sastav La Strada. Njihov jedini album „La Strada“ je snimljen za jedan dan, u tiražu od petsto primeraka. Na ploči su Tišmine „Mlad i radostan“, „Došla su tako neka vremena“, „Okean“, „Mama Luna“ i druge pesme koje su se naslanjale na zvuk Lune, ali je u njima dominirala melodioznija, akustična muzika u maniru šezdesetih.


mojasoba.blogspot.com
1989. godine Tišma je rasformirao grupu i povukao se iz muzičkog sveta.
U međuvremenu je u ograničenom tiražu izašla kaseta „La Strada / Luna 1980-1983 Hokej klub virginitas“ (Ding Dong) na kojoj su pesme La Strade „On“ i „Sat“, studijski snimci Lune iz 1982. i 1983. i koncertni zapisi sa nastupa Lune u Novom Sadu 1983. Na zajedničkom disku „Korak napred 2 koraka nazad“ (Free B92, 1999), grupa Veliki prezir obradila je pesmu „Okean“ sastava La Strada.
Posle dvadeset godina pauze Luna je u originalnoj postavi i samo za tu priliku nastupila na novosadskom EXIT festivalu 3. jula 2004. godine...“
Izvor: Petar Janjatović „YU Rok enciklopedija 1960 – 2006“, Čigoja štampa, Beograd, 2007. (str. 137-138)


Nedavno sam naletela na jedan blog čija je tema život i rad Slobodana Tišme. Iako nezvaničan, on pruža obilje informacija, prikaza i dokumenata o ovom čoveku i grupama Luna i La Strada. Svakako bi ga trebalo posetiti: www.slobodantisma.blogspot.com.
Isto tako, Luna je predstavljena na My Space-u http://www.myspace.com/lunanovisad , gde se između ostalog može videti i stripovni prikaz pesme „On“, koji je uradio Aleksandar Zograf.

O svom odnosu prema muzici i radu na njoj Tišma je govorio u intervjuu koji je 2005. objavio zagrebački časopis Zarez. U njemu otkrivamo da se rock’n’roll može stvarati iz artističkih pobuda, i koristiti kao sredstvo da se saopšte neke stvari, što mnogi rock umetnici vrlo lako zaboravljaju. Pri takvom stvaralačkom angažmanu, koji se zasniva na hermetičnosti, ne može se računati na širi auditorijum, na veliku popularnost ili na neki komercijalni efekat. Takođe, ono što ovu muziku čini specifičnom, jeste i stav da bavljenje rock’n’rollom ne treba da predstavlja samo neku vrstu dobrog provoda.

Kada govorimo o uticajima, čini se da se Luna oslanja na zvuk kao što je Joy Division, Siouxie and the Banshees, Bauhaus, a na Lunu i La Stradu se nastavljaju npr. Block Out i Obojeni program.


Sećam se 1997. kada sam u jednom novosadskom pasažu, u maloj prodavnici muzike, pronašla kasetu „La Strada / Luna 1980-1983 Hokej klub virginitas“. Bila sam presrećna. Koliko zbog sebe, toliko i zbog onoga kome je bila namenjena. Danas živimo u stanu bez kasetofona (pokvario se pre 3 godine). Kaseta je u nekoj kutiji. Ipak, našli smo način da odslušamo katkad i ove stvari...

http://drop.io/LastradaLuna/asset/virginitas-prednja-jpg
Oni koji žele da dođu do dobre muzike, učiniće to, bez obzira da li imaju direktan link do albuma  ili ne.
A ovu muziku svakako bi trebalo imati (i slušati).

 

5 comments:

 1. Hvala na podsecanju...

  ReplyDelete
 2. Cudesna muzika, oba benda... Iako je Luna uvek bila blize srcu.

  Ima jedan blesav detalj, cuvam jos uvek taj sken intervjua sa Tismom iz 1985: kada su snimali prvi album La strade (producent je bio Suba/Rex Ilusivii) - citavu noc pre toga su gledali Live Aid, i onda onako umorni se nasli na snimanju. Tisma je bio uzasno nezadovoljan kako je tako neispavan otpevao deonice... Ali, ti i takvi snimci su jedini po kojima cemo ih upamtiti.

  ReplyDelete
 3. moram priznati da je meni nekako slušljivija La Strada; mada oba benda su mi bliska: tekst i muzika u dobrom spoju..
  čula sam za tu anegdotu sa snimanja.. zapravo, pročitala, na spomenutom blogu ("Ulica iluzija", "Rock", 1987.); izvesni Artur (što je bio i Tišmin pseudonim) se baš potrudio, svaka mu čast.
  inače, u priručniku za osnovnu školu "Književnomanija", pesma "Okean" je data kao primer za korelaciju književnosti i muzike (to je valjda jedan od retkih primera u kojima decu upućuju na prave stvari!)

  ReplyDelete
 4. Anonymous09:19

  Zdravo, da li je ima šanse da se nekako opet pojavi link za Hokej? Hvala.

  ReplyDelete