Friday, November 5

Književnost na blogu

Polemiše se ovih nedelja o tome šta je blog i koja je vrednost takvog načina izražavanja. I dok jedni slobodno i bezbrižno koriste prednosti ovog medija drugi se ogorčeno protive tekovinama tehnološkog progresa i njegovoj primeni u civilizacijskom razvoju.

Na razmišljanje o blogu i književnosti me je podstakao i tekst (sa skoro neviđenim brojem slovnih grešaka), objavljen u jednim dnevnim novinama, a koji predstavlja zapravo izveštaj sa tribine održane na Sajmu knjiga, pod nazivom: „Blog, čet, fejs - neka nova književnost“. Iako ne želim da ulazim u polemiku, moram reći da se ne slažem sa zaključcima iznetim u ovom tekstu, kao ni sa pristupom kakav je, inače, evidentan u većini tekstova koji se bave ovim „problemom“.(Izuzela bih jedino stav jedne od učesnica u diskusiji da „biramo o čemu pišemo, dotičući se samo onoga što je univerzalno i što se dešava i drugima“)

Blogovi postoje kao forme sa različitim sadržajem. Počev od onih koji donose pregled na IT novosti, preko onih koji predstavljaju lične dnevnike (što blog u svom izvornom značenju i jeste), do onih koji donose tekstove u vidu recenzija o knjigama, filmu, muzici itd. i na taj način uspešno idu u korak sa određenim štampanim medijima. Ako pojedinac odabere prave blogove za praćenje, može da stekne informacije skoro iz svih oblasti koje ga mogu interesovati, pri čemu mora imati na umu da su to ipak lična viđenja i stavovi pojedinca ili grupe.

Ovom prilikom, mene interesuju prvenstveno blogovi koji se bave književnošću i njenim pojavnim oblicima. Ako se izbliza pogleda književna blogosfera, možemo izdvojiti nekoliko grupa blogova koji međusobno mogu da korespondiraju na osnovu tema i pristupa koji zauzimaju.
 
O srpskoj književnoj blogosferi pisao je Saša Radojčić, izdvojivši nekoliko podtipova. On je posmatra iz različitih aspekata kao: kreiranje i prenošenje informacija, ostvarivanje komunikacije, digitalno (samo)izdavaštvo i mogući doprinosi novim praksama pisanja i čitanja. Po njegovim rečima, „blog se ukazuje kao ventil za izražavanje onog ličnog u doba kojim dominira masovno i sistemsko, onog nesputanog u okruženju koje je podvrgnuto strogoj regulaciji, i onog trenutnog i autentičnog glasa jedne individualnosti upućene drugima, u uslovima sve snažnije i sve suptilnije medijske manipulacije. U ostvarivanju potencijala bloga kao nove književne i komunikacijske forme, zapaža se stalna ambivalencija – između individualnog i privatnog, slobodnog i anarhičnog i komunikativnog i površnog“.


by Catharuna
U smislu informisanja postoje promotivni blogovi pisaca (Srđan V. Tešin, Goran Skrobonja, Milan Dobričić itd.), kao i blogovi elektronskih časopisa (Dnevni glasnik, Male novine). Književna društva i manifestacije takođe pristupaju blogu kao mogućem načinu širenja vesti i informacija (Trgni se, Kikinda short).

Međutim, najveći izazov kako Radojčić ocenjuje, predstavljaju blogovi autora koji ovaj pristup koriste radi samostalnog objavljivanja svojih tekstova, tzv. digitalnog samizdata. U ovom smislu, izdvajaju se autorski blogovi, sa delima prozne ili poetske sadržine: Škola duše, Lyrik-Lyric-Poezija, Trice i pučine, Srebrnasto paperje, Milena Ilić, Kriza tridesetih, kao i mnogi, mnogi drugi koji u svojoj osnovnoj koncepciji nemaju izričito promovisanje autorskog rada kao književno-umetničkog dela, ali se među blog-postovima mogu naći i tekstovi koji se svojim senzibilitetom približavaju književnom stvaranju (ili bar pokušaju).

Kao poseban oblik možemo pomenuti blog Tragovi koji objavljuje poeziju, nastojeći da stvori osnovu za izvesnu antologiju tematski i stilski raznorodnih poetskih radova. Takođe, posebnu formu predstavlja i blog sa tendencijom časopisa, Kišobran blog, urednika B. Dimitrijevića koji istrajava:
„zbog blogera koji vole književnost
zbog pisaca koji vole da bloguju
zbog onih koji pišu, ali ne znaju da li je to dobro
zbog onih koji misle da dobro pišu, ali ne znaju gde bi to objavili
zbog onih koji objavljuju, ali im je malo čitalaca
zbog onih koji bi čitali, ali nemaju para za knjige
zbog onih u čijem gradu nema knjižare“

Svemu bih dodala još i blogove koji imaju mogućnost da doprinesu razvoju književne kritike i esejistike, s obzirom da su tekstovi napisani sa ciljem da skrenu pažnju na određeno književno delo, bilo iz klasične ili savremene književnosti (Interpretacije, Moja kritika, Booklover, Nightflier's Bookspace, Književni kaleidoskop itd.).

Ni u jednu od nabrojanih grupa ne mogu da svrstan za sada jedini blog na srpskom jeziku o kreativnom pisanju Filoblogija, koji svojim savetima pomaže kako onima koji žele da se otisnu u blogopisanje, tako i svima onima koji žele (ili moraju) da pišu, ističući na taj način neophodnost pismenog izražavanja.

Ovo je samo površna skica onoga što se dešava u književnoj blogosferi. U slučaju bloga bilo kog usmerenja, evidentan je krajnje subjektivan pristup u odabiru tekstova koji će se naći na stranici, tako da je slobodan prostor uvek otvoren za nedorečenosti i kritiku.

24 comments:

 1. Jedan veoma značajan blog za koji mislim da spada u domen tvojih interesovanja, a koji nisi pomenula je Gradivin blog Casa del Poeta Tragico..

  BTW, ona nazovi rasprava o blogovima, što je priređena na Sajmu knjiga, je u najmanju ruku, katastofalna.

  ReplyDelete
 2. Da, i skrenula bih ti pažnju na radove koleginice emo_serpice, odnosno na njene pesme i njene priče.

  ReplyDelete
 3. Da, u pravu si za Gradivu: piše sjajan blog. Ovde je nisam spomenula jer joj interesovanja izlaze iz okvira samo književnosti (piše dosta i o muzici i filmu i mnogim drugim lepim stvarima).
  Drugačiji u pristupu, ali isto svestran je i blog Idealno i pragmatično, na kome se mogu naći recenzije kako knjiga, tako i muzike i filma.

  Dakle, blogovi pomenuti u postu bave se isključivo književnošću.

  Međutim, ja nisam htela da dam popis svih blogova koji se bave književnošću u bilo kom vidu (to je veći poduhvat za koji treba vremena i vremena, s obzirom na broj).

  Ovde sam okvirno spomenula koje bi grupe mogle da postoje u nekoj kakvoj-takvoj sistematizaciji (koja je, ma koliko bila dosadna, potrebna onima koji se prvi put susreću sa pisanjima na blogu, i koji žele da prate šta se gde dešava).
  Blogovi koje sam navela uz određenu grupu su samo primeri.
  Takođe, izostavila sam posebnu grupu kojoj ću posvetiti više pažnje, a koja blog posmatra kao novu vrstu književnog izražavanja.

  U svakom slučaju, hvala na ukazanoj Emo-serpici (ne znam kako mi je promakla :))
  Nadam se da će i drugi ostaviti komentar i time skrenuti pažnju na svoje omiljene blogove proze i poezije, ili eseja i književne kritike.

  ReplyDelete
 4. Nekada je http://metarknjiga.wordpress.com/ blog bio azuran i bavio se fini temama. Na zalost ne vise.
  Mislim da se kod opisa Kisobran bloga jasno vidi kako neke stvari funkcionisu u ovom trenutku kroz izraz:"istrajava" kada su knjizevni blogovi u pitanju.
  Iskreno, voleo bih kada bi na blog nebu bilo mnogo vise slicnih bloogova. Cini mi se da je spisak u ovom blog postu kratak i da to oslikava celo nase druztvo!
  Deka :)

  ReplyDelete
 5. Pozdrav Deki :)
  Koliko vidim, Metar knjiga više ne postoji. Mi smo skoro u isto vreme ostavili komentar, al' nema veze, ponoviću: spisak navedenih blogova je kratak, jer mi namera nije bila da ih sve nabrojim, već da postavim okvire nekakve sistematizacije (ukoliko je takva moguća).
  Stvarno bih volela da svako ko pročita ovaj blog post, napiše u komentaru koji se po njemu blog mora naći na nekoj listi književnih blogova :)

  ReplyDelete
 6. Video sam tvoj komentar kad sam postovao moj i slatko se nasejao. Zaista odlicno!
  Bilo bi lepo kada bi veci broj procitao ovaj post i kada bi ostavio komentar.
  Medjutim, tu postoji problem kada su u pitanju autori knjizevnih blogova u pitanju. Ajde da napravim paralelu sa dva moja prijatelja:
  1.Suske vodi Tragove i siguan sam da ce videti ovaj post ali ako ga komentarise potpisace se kao Suske a ne kao autor Tragova, jer ona je na Tragovima ugostila veliki broj autora...
  2.Bane Dimitrijevic ako ostavi komentar ili vidi ovaj post ja cu da castim najmanje rucak, osim ako mu neko namerno ne doturi ovaj link.
  Eto, iz mog okruzenja dva razlicita primera. :)

  ReplyDelete
 7. Odličan tekst! Toliko je besmislica rečeno u poslednje vreme o blogu kao "vrsti književnosti", bio je red da se na to stavi tačka :)
  I ja bih dodala još neke blogove, ali znam da je nemoguće napraviti idealnu listu reprezentativnih blogova, probala sam jednom :)

  ReplyDelete
 8. Imamo i Konkurse regiona, čiji je vlasnik Peđa, koga si pomenula u članku. Sajt se bavi objavljivanjem konkursa iz različitih oblasti, poput književnosti, muzike, filma, vesti iz tih oblasti, itd. Nedavno su, u saradnji sa Malim novinama i Prozaonline, počeli da objavljuju i prozne tekstove autora nagrađenih na konkursima.

  ReplyDelete
 9. Bez obzira na besmislene tekstove o trapavoj tribini na Sajmu knjiga, neka nova književnost se zaista rađa na mreži. No, rađa se i neko novo drugačije informisanje, grafičko izražavanje, ostavljanje tragova promišljanja svega...
  Blogovi o književnosti nisu mejnstrim niti će to biti, na žalost. Ukoliko budu usamljeni plovili netom, malo toga će pokrenuti jer će biti slabo vidljivi publici. Nemam recept, ali svi koji pišu ovakve tekstove moraće da nađu bolji način da privuku pažnju blogosveta.
  Ja volim kratku priču, volim je i na blogovima, pa čak i napišem ponešto. I, što me je u početku čudilo, takvi tekstovi postaju čitaniji od onih koji prate osnovnu nit bloga. No, moraju biti životni, plastično dati i ponekad na granici onog što smo nekad zvali komercijalnim pisanjem.
  Nešto novo se rađa, ali kad je bilo vremena kad je sve ličilo na ustajalu baru? :)

  ReplyDelete
 10. Deda, ja Suške vidim kao urednicu Tragova, tako da njeno ime stoji iza tog bloga i onoga što se objavljuje na njemu (iako objavljuje pesme različitih autora); možda govorimo o nezainteresovanosti ljudi koji se motaju po književnim blogovima da se malo potrude i promovišu svoj rad? (a Bane je kanda ostao bez ručka :))

  Valentina, što ne bi dala imena književnih blogova koje pratiš (priđi tome kao da ih promovišeš, što i inače radiš :))? Pravljenje liste blogova se čini kao Sizifov posao, jer se iz dana u dan rađaju neki novi, dok se drugi gase.

  Retka Zverka, Konkursi regiona su napravili dobar posao :) Čula sam za taj zajednički poduhvat. Lepo od njih :)

  Dragane, kratka priča je "vaskrsnula" od kada je internet stvaranje uzelo maha (mnoge njene karakteristike odgovaraju prirodi čitanja sa monitora). Što se tiče bare, na mene je sličan utisak ostavilo pisanje po blogovima dok ih nisam malo bolje upoznala. Sada se ta ustajalost odnosi pre svega na statičnost u smislu promovisanja i traženja načina da internet stvaranje (da proširimo na sve umetnosti) postane vidljivo i dostupno većem broju čitalaca.

  ReplyDelete
 11. Blog http://nasdvoje2.blogspot.com/ je fantastičan! Drago mi je da si ga pomenula makar u komentarima jer ima, pored one čisto kritičarske atmosfere (obavezne za dobar prikaz), i ekspresivni pristup, što mislim da je neophodno kako bi se čitao kao priča za sebe, ne samo u odnosu na delo.
  Na tom blogu je najviše postova o muzici, kao neka enciklopedija, ali ima mnogo i književnosti i filmova. Plodan blog, mnoštvo postova, ne zna se koji je od koga bolji.
  Skenula bih ti pažnju i na blog http://jorgoslovlje.blogspot.com/ koji, pored prikaza uglavnom filmova, ima i sjajne kratke priče. Malo je komentara na postove, ali sve mislim da ljudi, kao i ja, nemaju šta drugo da kažu osim: "Bravo!"
  Ovaj post ti je odličan, sve vreme razmišljam o njemu.

  ReplyDelete
 12. Jorgoslovlje odnedavno pratim. Stvarno je interesantan blog. Priče su neobične i originalne (a ni prikazi i eseji ne zaostaju za njima) :)

  ReplyDelete
 13. Blogovi su odavno prestali da budu neka vrsta "lične beležnice", ako su to i bili u početku, pogotovo literarni. Dokaz za to je i književna tribina na Sajmu knjiga, i ovaj tvoj tekst... I činjenica da već prilično poznajemo rad jedni drugih. Lagano se formatira sve na ovom beskrajnom internet-nebu, pa nije nemoguće da u skoroj budućnosti (ne znam na koji način) bude dostojno vrednovano i ono stvoreno na ovaj način. A ima ostvarenja vrednih pažnje... Tebi hvala što si moj blog Škola duše pomenula ovde. Pozdrav svim blogerima!

  ReplyDelete
 14. Бебедорес до Гондуфо, још кад би ти знао о чему је текст! :)

  Тодора, слажемо се да има доста блогова који заслужују пажњу и достојно вредновање. Велики поздрав :)

  ReplyDelete
 15. Zašto bi blog bio dnevnik? Samo zato što većina ljudi ne zna pisati ni o čemu drugom nego o samom sebi, pa piše dnevnik. Ili je zaokupljena samim sobom. A nekad se dnevnik strogo čuvao, pisao se za sebe,a onda se pojavi blog i ljudi ga javno objavljuju. Monstruozno.

  Blog mogu činiti priče, recepti, linkovi za skidanje albuma na primjer, ili opisi igrica. Blog terba gledati isto kao i sajt, šarene su teme. Izbor je na autoru bloga koji za blog ne mora imati nikakvo znanje o pravljenju sajta već ima sve gotovo, na njemu je da piše.

  Književnici mogu pisati i na blogu. Ima pisaca koji nikad nisu objavljivali na blogu i na to gledaju s visine. Ali zato pišu u novinama, haha. A na blogu, u toj džungli, može se naći svašta zanimljivo. Evo, da Srđan Valjarević objavljuje priče o Gojkui Dobrili na internetu umjesto nekada u "Danasu", to bi bilo jako zanimljivo. Odeš i pročitaš.

  Kod nas je problem što uvijek isti ljudi idu pričati o blogu na tim skupovima, i to oni dosadni s lošim, a popularnim blogovima. Pojava interneta koja nikako više nije nova ima svojih dobrih i loših strana. A sigurno se na blogu mogu naći bolje priče nego na listama najprodavanijih knjiga kod nas.

  ReplyDelete
 16. Zli podstanaru, dobro mi došao :)
  u pravu si što se tiče odrednice bloga kao dnevnika. Jedino opravdanje za takav naziv nalazim u tome što tekstovi objavljeni na blogu (bez obzira na to kojom se temom bavi) jesu subjektivno viđenje date stvari, pa ta nota ličnog može da ih poveže.
  Bilo bi zanimljivo da čitaocima budu dostupna dela afirmisanih autora, koje volimo da čitamo, ali, mislim da se u njihovim glavama pri takvoj pomisli stvori pitanje autorskog prava i honorara :) No, priča se da u budućnosti (kažu bliskoj), ti problemi neće postojati (ni na ovim prostorima), pa možemo da se nadamo da će tako nešto biti moguće.

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:20

  Tekstovi na blogovima su stilski razuđeni, jer imaju različite ambicije. Njihovi autori često potpisuju "postove" pod pseudonimom,"nickname". A taj nadimak je i jedan link prema stranici. Tako da i komentari postaju važan segment za komunikaciju blogera. Sve je "linkovano".I zato su,mislim ja, svi tekstovi u virtuelnom svetu autentični. I oni što su zapisi o svakodnevici, i oni sa težnnjama literarnim, kritičkim,edukativnim.Da li možemo pisati o amaterima i profesionalcima, danas, kada je produkcija pisane reči u raznim formama tako velika? O kvalitetu objavljenih tekstova se svakako može polemisati, ali ne znam da li je neko proučavao ozbiljnije sve što se dešava u blogosferi. Nedostaje mi sistematizacija, klasifikovanje, poređenje...i sve te neke sitnice.

  ReplyDelete
 18. Upravo tako, Biljana - nedostaje sistematizacija. Cilj ovog mog teksta je bio, između ostalog, i pokušaj da i drugi u komentarima ostave linkove ka (u ovom slučaju) blogovima koji se bave književnošću. Međutim, to nije naišlo na neki odziv: sem Retke Zverke i Milje, niko nije postavio link ka nekom blogu. Doduše, javili ste se ti i Zli podstanar, pa sam otkrila dve lokacije koje do sada nisam pratila. Inače, početak neke sistematizacije dao je Radojčić, ja sam pokušala to malo da dopunim. Ipak, pokušaj da se napravi potpuna klasifikacija i valorizacija blogova, čini se teško izvodljivom, jer, kao što rekoh, iz dana u dan se javljaju novi, a gase stari. Ali vredi pokušati (tačnije, time se pomalo i bavim poslednjih meseci :)).

  ReplyDelete
 19. Obično se ne javljam kad su ovakve diskusije u pitanju, ali onaj Dedin ručak...
  Elem, tekst je zaista temeljno obradio našu književnu net-scenu koja, što je valjda i očekivano, prilično liči na onu štampanu, samo što je malo slobodnija.
  I jedna i druga imaju manjak dobrih, stručnih, kreativnih i, izvan svega - nezavisnih časopisa. Neopterećenih interesima, sujetama, klanovima, parama...
  Da li može bolje? Naravno da može. Mora...

  ReplyDelete
 20. Bane, baš mi je drago da ste se, ipak, javili.
  Blogovi na kojima se objavljuje književnost zaostaju po čitanosti za onim drugim vrstama blogova: mislim na lične i "PR" kojih je i najviše i koji su najčitaniji. Ako bi nešto trebalo da se promeni, to je, izgleda, upravo taj pristup u promovisanju književnosti na internetu: upotreba Tvitera i drugih društvenih mreža, kao i upoznavanje sa načinima praćenja sadržaja, čime bi se krug i pisaca i čitalaca širio...
  Ako se Deda kojim slučajem vrati na ovaj post i vidi komentar, želim vam obojici prijatan ručak :)

  ReplyDelete
 21. Tekst je više nego odličan!

  Svaka čast.

  Otvorio mi je malo neke nove pogleda na šta je blog, jer ovaj tekst izlazi iz okvira one poznate da je blog dnevnik i na njemu treba pisati samo o sebi, sa čim se ja uopšte ne slažem.

  P.S I komentari su vrlo vrlo interesantni!

  Pozdrav

  ReplyDelete
 22. Miloše, hvala. Pozdrav :)

  ReplyDelete
 23. Vrlo zanimljivo, tražio sam domaće blogove o književnosti, odlično je što se mogu naći na jednom mjestu. Zahvaljujem!
  P.S. I ja sam skoro počeo da se bavim nečim sličnim, pa navratite: http://bodinmc.blogspot.com/

  ReplyDelete