Saturday, February 11

The Joy of Books

Šta se dešava kada knjižara ostane u mraku, iza zaključanih vrata? 
Da li knjige spavaju ili jednostavno - zaplešu?
Ako još niste pogledali, video koji sledi svakako će izmamiti osmeh, i vratiti nadu da se život knjige ne završava na recepciji golog teksta.
Ova video animacija nastala je tokom višednevnog snimanja knjiga duž polica, njihovim slaganjem i ponovnim razmeštanjem, u jednoj knjižari u Torontu.

Autori, bračni par i 27 volontera, su svake noći spremali i raspremali knjige po policama, ne bi li se napravio dovoljan broj fotografija od kojih je nastao video. I sve to ne bi izgledalo tako jedinstveno da nije predivne muzike koja se odlično uklopila u atmosferu.

S druge strane, pored namere da se ljudima približe knjige, u smislu predmeta, a ne isključivo teksta, ovim je napravljena i dobra promocija knjižare koja je mesto ove nesvakidašnje zabave.

"The Joy of books" nije prvi video nastao na osnovu stotina fotografija knjiga i polica: prošle godine isti ljudi su se poigrali na sličan način, a kako stoji u opisu videa, sledeće što bi voleli da rade je Kongresna biblioteka.

Knjižara u kojoj knjige šetaju, plešu i komuniciraju međusobno, oživljene tajnama koje kriju, izaziva oduševljenje i divljenje kod većine čitalaca, tj. gledalaca.

Ima nešto u tim, opipljivim, papirnim predmetima, nezavisnim kućama teksta.


No comments:

Post a Comment