Friday, February 24

Sneg


I sneg se brzo otopio.

Ostalo ga je još u naznakama po krovovima, na širokim površinama po kojima se nije gazilo, ili negde na nekoj severnoj strani. Vlaga u vazduhu, voda svuda oko nas, stidljivo sunce zubato nasmejano, i saznanje da sledeće nedelje počinje mart.

Sneg ima svoje razloge. Kaže da usporimo.
Zvuk je drugačiji kada se zabele ulice. Sneg apsorbuje buku.
Prekrije svu prljavštinu ulica.
Na debelom minusu glasno škripuće pod nogama, izaziva smeh.
Napadalo ga je toliko da i čovek visok dva metra može da se baci u njega, ne misleći da će ga pad zaboleti.

Pa pravljenje otisaka, ili senki, odnosno anđela. Za ovaj poslednji naziv ima toliko opravdanja.

Tišina.

A na drugoj strani sveta... Crteži u snegu.


Američka umetnica Sonja Hinrichsen uz pomoć volontera napravila je ogromne crteže u snegu. Krugovi i spirale ispunili su snežnu površinu. Svako je gazio u svojim čizmama na način kako to i inače radi, što je izazvalo pojavu različitih otisaka u snegu. Jedini uslov učesnicima bio je da se kreću po spiralama. Nastanak dela u bliskoj je vezi sa igrom, slučajnostima kakvim priroda obiluje. Sami crteži su definisani pejzažem, uklapaju se u njega. S druge strane, oni za to kratko vreme, menjaju strukturu pejzaža i vizuelno ga oblikuju.

Koncept Sonje Hinrichsen zasniva se na ideji da je svet zatrpan delima koja je napravila ljudska ruka. To se može posmatrati kao balast nametnut planeti. Zato ona ne pravi umetnost koja će trajati, već svoje ideje oblikuje do lepote kroz hirovitu Majku Prirodu. Njeni crteži kratko traju, jer zavise od vremenskih uslova. Na kraju, sneg će se otopiti što će ujedno biti i kraj celog projekta.

Međutim, svedočanstvo ovakvog umetničkog dela ostaje zabeležena u vidu fotografija i videa. 
Predstave su umirujuće. Sneg.


Nepostojanost rezultata samog procesa stvaranja i vizuelnog koncepta kakav je imala umetnica podsetila me je na Rastka Petrovića, koji je sa svojom generacijom dvadesetih godina XX veka proslavljao lepotu efemernosti. Njegova ideja je bila da se kip Pobede, kao i drugi spomenici, izvaja od pravog snega, pa kad dođe proleće da se, otopi kako ne bi prkosio zubu vremena: „neka ih mladež samo jednom vidi; dvaput? to je već odviše!“

5 comments:

 1. Meni je ovo - fantastično!
  Možda zbog ideje, možda zbog estetskog doživljaja, a možda i zato što volim sneg. Ili zbog svega zajedno!

  ReplyDelete
 2. Ovo je predivno, svak čast na ideji!!!

  ReplyDelete
 3. Bonne et une certaine créativité pour obtenir de la neige, comme vous, je vous remercie pour votre blog!

  ReplyDelete
 4. Jako zanimljivo i stvarno predivno.

  ReplyDelete