Thursday, May 10

Balkan Spirit

Balkan: reč koja spaja. Balkan: šuma, planina, voda. Promena. I ona strašna reč kojom se opisuje igra moći. Iznad svega: jedinstvo duha, kulture i tradicije.


Hermann Vaske je autor projekta Balkan Spirit čiji će konačni rezultat biti dokumentarni film pod istoimenim naslovom čija se premijera planira do kraja 2012. na francusko-nemačkoj TV mreži Arte. Filmom autor želi da prikaže onu drugu stranu Balkana, koja je verovatno manje poznata svetskoj javnosti. Kroz razgovore sa poznatim savremenicima iz oblasti filma, umetnosti, filozofije, kao i fokusirajući se na mlade ljude širom regiona, Vaske će prikazati kreativni potencijal naroda koji žive na prostoru Balkana.

U opisu projekta, kaže se i da u interakciji između ličnog iskustva i medijskog predstavljanja, Balkansko poluostrvo nudi nove ideje nepoznate svetskoj kreativnoj zajednici. Granice koje se prekrajaju češće nego u drugim delovima sveta, su prolazne, ali kreativnost kao odličje ovog podneblja, ostaje, i umetničke poruke koje šalju narodi su jasne. Međutim, šta čini osnovu kreativnosti balkanskih naroda, koliko oni ulažu snage u takav način izražavanja, kako se snalaze u ne tako lepoj savremenosti svi oni koji razmišljaju i stvaraju nove sadržaje - su neka od pitanja na koja se traži odgovor.

Projekat ima i takmičarski deo koji se odnosi na kratki film: naime, učesnici treba da pošalju video u trajanju od 60 sekundi i time odgovore na pitanje šta za njih predstavlja balkanski duh. Najbolji film će postati deo dokumentarnog filma Balkan Spirit, a najbolja tri filma će osvojiti novčane nagrade. Žanrovski i sadržajno ne postoje veća ograničenja, izuzev jezika koji se koristi, a to može biti engleski, nemački, francuski ili da se autori opredele za nemi film. Članovi žirija koga čine Marina Abramović, Želimir Barić, Ada Condeescu, kao i Slavoj Žižek i Jasmila Žbanić, neće samo odrediti najbolje među učesnicima, već će autorima uputiti i svoj kreativni komentar. 
Rok za dostavljanje radova je 31. maj 2012. na http://balkanspirit.creative.arte.tv/.

Film Balkan Spirit je sniman u Sloveniji, Rumuniji, Srbiji, Grčkoj, Albaniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Turskoj, a posvećen je Draganu Sakanu, začetniku kreativnog mišljenja u Srbiji i zemljama regiona.

2 comments: