Wednesday, March 27

The Snowman (1982)

Pre tridesetak godina na britanskoj televiziji premijerno je izveden animirani film "The Snowman" nastao na osnovu istoimene knjige Rejmonda Brigsa (Raymond Briggs).

Dečji svet prepun je strahova i pitanja koji progone mala bića na putu spoznaje. Taj tajanstveni, neotkriveni svet u kome su se našli, lakši je za razumevanje ukoliko ga ispune prijateljstvo i čarolija.

Priča o prijateljstvu između dečaka i sneška, preneta je isključivo putem predivne muzike i slika. Tekst koji prati animaciju nalazimo samo u uvodu, kao i u rečima pesme Walking in the Air koju slušamo prilikom putovanja u čudesnu zemlju na severnom polu.

Pored toga što je tekst potpuno sveden, ovaj crtani se razlikuje od drugih i po kraju. Brigs odbija da priči da holivudski rasplet.

Izvorna verzija sadrži uvod koji čita sam Brigs. U kasnijoj varijanti, uvodnu priču je ispričao David Bowie, koji glumi sada odraslog dečaka iz priče. Šal koji izvlači iz fioke i stavlja oko vrata, predstavlja dokaz da nije sve bio samo san ili mašta, već da je dečji svet realnost za sebe.

No comments:

Post a Comment