Thursday, September 19

Muzika Vikipedije: zvuci širenja znanja

Nekada su se stvari odvijale paralelno. Mešanje granica čulnosti bila je moguća pod dejstvom nekog stimulansa. Virtuelna stvarnost malo menja percepciju. A mašta čovekova je beskrajna.

Internet je mesto gde nam može biti lepo, a u isto vreme možemo se zapitati pred mogućnostima (pa i svrsi) koje se nađu pred nama. Šta se sve u realnom vremenu događa na internetu, priča je za sebe. Druga je stvar ako je sve aktivnosti moguće predstaviti u drugačijoj formi od one koja joj po prirodi pripada.

Takav je slučaj sa L2W (Listen to Wikipedia) - projektom otvorenog koda koji slikom i zvukom definiše dešavanja na najpoznatijoj enciklopediji. Šta se dešava u realnom vremenu na Vikipediji predstavljeno je slikom i zvukom. Smenjivanjem raznobojnih krugova različite veličine sa zvucima strune i zvona, dobija se hipnotišući utisak stvaranja nečeg lepog i značajnog (što bi u osnovi ova enciklopedija i trebalo da bude, iako se nekada dešavaju zbunjujuće stvari koje po tonu nimalo ne odgovaraju relaksirajućim zvucima kakvi se smenjuju na L2W).


Ono što se, u stvari, čuje i vidi na L2W su aktivnosti članova Vikipedije: bilo da je u pitanju dodavanje novih tekstova ili menjanje i brisanje starih. Korisnici su ti koji stvaraju buku, a svaka promena ima svoj zvuk. Zeleni krugovi predstavljaju anonimne izmene, ljubičasti su botovi, a belim krugovima su predstavljene aktivnosti registrovanih korisnika.

L2W nudi i opcije kojima se mogu pratiti dešavanja u okviru određenog govornog područja. Tako možete pratiti dešavanja na engleskoj ili nemačkoj verziji Vikipedije. (Na srpskoj Vikipediji uglavnom vlada tišina.)

Pored toga što stvara zaista prijatne zvukove L2W prati i analizira aktivnosti korisnika Vikipedije, što može da bude zanimljivo iz nekog drugog ugla kao što je statistika promena u minuti, nazivi članaka itd.

Autori ovog projekta su Stephen LaPorte i Mahdoud Hashemi, a više o svemu čitajte ovde .

Uključite zvučnike i klik na link >> Listen to Wikipedia (L2W)

No comments:

Post a Comment