Friday, December 20

Film: Ajnštajnova teorija relativnosti (1923)

Ako mi je žao što nešto ne znam, onda je to fizika i svi ti zakoni koji na tako logične načine objašnjavaju sve što jeste. Evo, na primer, ovaj filmić, The Einstein Theory of Relativity - koliko sam se puta u toku 20 minuta osmehnula ili pomislila "gle, stvarno, pa da" ili "pazi stvarno". Stvarno!

Film je svedočanstvo kako su naučnici početkom XX veka uspešno popularizovali duboke teme široj javnosti. Sve je moguće razumeti, samo treba naći način da se objasni i približi ono što na prvi pogled deluje komplikovano. A čovek beži od komplikovanog. Ne, beži od nepoznatog, od onoga što ne zna.

Autori ovog naučno-popularnog filma iz 1923. su braća Maks i Dejv Flajšer, poznati i kao tvorci crtanih filmova Popaj i Beti Bup.

Iako danas naučnici sigurno imaju nova saznanja iz ove oblasti (šta bi Ajnštajn uradio da živi u XXI veku?) film je zanimljiv. U njemu je sve lepo uklopljeno: animacija, konkretna objašnjenja i prikazi, muzika...


Ilustracija: apogeespacebooks.com

3 comments:

 1. Kaže se:"Nije znanje znati, već je znanje znati znanje drugom dati:" Fizika je nauka koja opisuje prirodne pojave i na svako zašto? - očekuje se odgovor zato....Matematika je samo aparat koji treba da podrži dokaz. Zašto je fizika mnogima "teška i nerazumljiva"? Verovatno što su ih učili oni koji je i sami ne razumeju i ne shvataju suštinu, što imaju mistični strah od eksperimenta, pa prežvakavaju suvoparnu teoriju bez razumevanja. Fizika je život - od momenta kad ustaneš i uhvatiš se za kvaku od vrata preko svih dnevnih aktivnosti...Film je odličan. Što se tiče učenja fizike - za to nikada nije kasno. Kao što se zapitaš šta je pisac hteo da kaže, kada pročitaš knjigu, tako počni da se pitaš zašto je plastika na metalnoj drški kašike kojom mešaš jelo, zašto "pukne" šampanajc kada otvaraš flašu..?

  ReplyDelete
 2. Upravo tako...Hvala na rečima ohrabrenja ;)

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:11

  'Sta bi Ajnstajn radio da zivi u XXI veku'? Ajnstanove teorije polako padaju jedna za drugom

  ReplyDelete